.....
نشست خبری معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با رسانههای کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد.
به گزارش وب دا، دکتر رحمتاله افشار سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: این معاونت نسبت به سایر معاونتها، نوپا است و قبلاً یکی از مدیریتهای زیرمجموعه معاونت درمان بود.
وی ادامه داد: غذا و دارو در سطح وزارت خانه به نام سازمان وجود دارد و ما نیز به دنبال این هستیم که در سطح استانها سازمان شود.
دکتر افشار در خصوص تعداد واحدهای تحت نظارت معاومت غذا و دارو عنوان کرد: در استان 879 واحد تولیدی و توزیعی سلامتمحور وجود دارد.
وی با بیان اینکه یک ماده غذایی از مرزعه تا سفره تحت نظارت است، گفت: در مزرعه، زیر نظر وازارت جهاد، در کارخانه و تولید و فرآوری، زیر نظر معاونت غذا و دارو و در بازار، تحت نظارت معاونت بهداشتی است.
وی افزود: این 879 واحد شامل کارخانه مواد تولید غذایی، تولید ملزومات پزشکی، واحدهای عطاری و داروخانهها است.

پیگیر اخذ مجوز دو شرکت مهم توزیع داروی هستیم
دکتر افشار تصریح کرد: پیگیر هستیم مجوز دو شرکت مهم توزیع دارویی مانند شرکت داروپخش و پخش هجرت را از وازرات بگیریم.
معاون غذا و دارو در ادامه به منبع تأمین داروهای استان کهگیلویه و بویراحمد اشاره کرد و گفت: داروها از دو استان تأمین میشوند؛ تأمین داروی شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون از طریق شرکتهای توزیعی استان فارس و شهرستانهای گچساران، کهگیلویه، باشت، چرام، لنده و بهمئی از طریق استان خوزستان صورت میگیرد.
وی در ادامه گفت: سهمیه داروی ما در کشور، نسبت به جمعیت، هشت دهم درصد است.
دکتر افشار سپس به علتهای کمبود دارو اشاره کرد و گفت: بیشتر کمبودهای دارویی مربوط به آن 5 درصد داروهایی است که از خارج کشور وارد میشوند.
وی ادامه داد: این 5 درصد بیشتر شامل داروهای ویژه بیماران سرطانی، بیماران صعبالعلاج، و بیماران خاص از قبیل تالاسمی، هموفیلی دیالیزی و اماس است.

مشکلی برای خربد دارو در استان نداریم
دکتر افشار عنوان کرد: چون ما در شهرستانها متخصص آنکولوژی نداریم و این پزشکان فقط در مرکز استان مستقر هستند، داروخانه دولتی دانشگاه مختص داروهای بیمارستان سرطانی و صعبالعلاج است که مستقیماً از شرکتهای شیراز تأمین میشوند.
وی عنوان کرد: داروهای خاص کهگیلویه در بیمارستان امام خمینی، در گچساران بیمارستان شهید رجایی و بویراحمد بیمارستان شهید بهشتی توزیع میشوند.
سرپرست معاونت غذا و دارو در ادامه به آمار خرید دارو اشاره کرد و گفت: در سال 1401 در واقع، 210 میلیارد تومان و در 5 ماهه اول 1402، 76 میلیارد و 700 میلیون تومان خرید داروی ما بوده است و جمع کل پرداختی بابت دارو و ملزومات پزشکی در سال 1401 و پنج ماه اول سال 1402 بالغ بر 287 میلیارد تومان است.

نسخهنویسی بیرویه برخی از داروها در کهگیلویه وبویراحمد
یکی از چالشهای دارویی در کهگیلویه و بویراحمد نسخهنویسی بیرویه برخی از داروهاست؛ افشار در این زمینه گفت: بر اساس بررسی نسخ پزشکان در سال 1401، پرمصرفترین ترین دارو سرم، آنتی بیوتیک و کورتون بوده و ما از این جهت در کشور مقام اول را داشتیم.
وی افزود: متأسفانه در درمانگاههای خصوصی سرمتراپی، کورتونتراپی آمار بسیار بالایی نسبت به میانگین کشوری دارد.
وی در خصوص تعداد بازرسیهای معاونت غذا و داروی در سال 1401 گفت: در سال گذشته، دو هزار و 661 بازدید از واحدهای تولیدی و توزیعی فراوردههای سلامت محور صورت گرفته است.
دکتر افشار در خصوص قیمت دارو عنوان کرد: قیمت دارو مصوب کشوری است و در کمیتهای با حضور وزارت بهداشت، وزارت صمت، سازمانهای بیمهگر، تعزیرات حکومتی، معاونت درمان وزارت خانه و حتی وزارت جهاد کشاورزی صورت میگیرد و یک دارو را قیمتگذاری میکنند.
وی اضافه کرد: قیمت روی جلد ملاک نیست، چرا که در روز تولید بر روی دارو درج میشود؛ اما ملاک قیمت سامانه تی تک است و افراد میتوانند هر دارویی را در این سامانه سرچ کنند تا قیمت روز آن را به دست بیاورند.
وی افزود: اما در خصوص فرآوردههای آرایشی و بهداشتی، ملاک قیمت روی جلد فرآورده است.
دکتر افشار در خصوص بدهی دارویی در استان گفت: بدهی دارویی تا پایان سال ۱۴۰۱، مبلغی حدود ۱۰۱ میلیارد تومان بوده، اما حالا به ۲۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان رسیده است.
سرپرست معاونت غذا و دارو در پایان به شهروندان توصیه کرد: از نگهداری قرص و کپسول را در یحچال خودداری کنند؛ چرا که رطوبت باعث خراب شدن ماده مؤثره این داروها میشود.
وی عنوان کرد: اما آن دسته از داروهایی که بر روی جلد آنها درج شده در دمای بین 2 تا 8 درجه سانتیگراد نگهداری شود را میتوان در یخچال نگهداری کرد.









